Jadikan Membaca Budaya Kita

Sunday, December 27, 2009

setiap kali duduk menghadap laptop...hati rasa nak coretkan sesuatu dalam blog ni. tapi bila nak memulakan penulisan, jari-jemari terasa kaku. otak seakan tak terjana ayat. sepi sahaja papan kekunci. tiada kata. dan kali ini, tergerak untuk saya berkongsi serba sedikit apa yang saya peroleh dari bahan bacaan saya.

segalanya bermula dari seorang kawan. minggu pertama semester baru buka, boleh saya klasifikasikan sebgai book's marathon. dalam seminggu, hampir 3 buah buku berjaya saya habiskan. dan kesemua buku-buku ini dari jurnal berat. bahasa mudah saya, buku fakta! Hakikatnya, saya bukanlah seorang yang suka membaca sesuatu yang bersifat fakta. seringkali saya tertidur setiap kali membuka buku-buku berunsur fakta.

Namun, atas dorongan seorang kawan, saya mencuba untuk membaca. Buku "Penipuan Evolusi". sepatutnya, sebelum semester lepas berakhir lagi saya sudah membacanya. tetapi dek kesibukan diri sendiri, Saranan kawan saya itu saya tepikan. senang kata, saya terlupa langsung. bila ditanya, baru teringat. tapi tak de pula inisiatif untuk saya meminta dari seorang kawan yang sedang meminjam buku tersebut.

semester baru bermula. bermula jugalah pengembaraan saya dalam dunia Penipuan Evolusi. Sebuah buku hasil penulisan Harun Yahya. buku yang membongkarkan kisah penipuan Evolusi Darwin.

Urmm..ingat lagi tak? dulu masa belajar Kajian Tempatan, bawah tajuk masyarakat awal dunia. dalam buku ada tulis yang manusia ini asalnya dari spesis beruk. dalam Sains pun ada bagitahu kita tentang Teori Darwin..dari sekolah rendah lagi kita dah disuapkan dengan Teori Darwin. dan ternyata, hasil penyelidikan yang dibuat. dan dari bukti-bukti yang ditemui, jelas menunjukkan, tidak terjadinya evolusi kehidupan manusia. dalam erti kata lain, manusia tidak terevolusi dari spesies beruk. sebaliknya kejadian manusia itu dari Pencipta-Nya. ALLAh S.W.T.

tidak wujud konsep kebetulan dan evolusi seperti yang dihebah-hebahkan melalui Teori Darwin itu. itulah serba sedikit yang dibingkarkan dari buku "Penipuan Evolusi". tidak saya nafikan, penulisan ini agak berat. tetapi bila mula membaca, hati tertanya-tanya, apakah lagi penipuan yang hendak dibongkarkan?

bukan riak ataupun takbur, tetapi 1st Impression bila saya membaca buku tersebut, saya ketawa..dalam hati tergerak gak."apa bodohnya Darwin bleh buat kenyataan macam tu!" asal reptilia dari amfibia setelah berlakunya evolusi. apa yang terjadi di muka bumi ini adalah satu kebetulan. mungkin asas didikan yang saya terima membuatkan saya ketawa seketika. namun, seronok pula bila membacanya sehingga habis. satu persatu Teori Darwin yang ntah apa-apa itu disangkal. Sangkalnya bukan dengan cakap-cakap kosong, sebaliknya dengan bukti-bukti saintifik.

"Yakinlah dengan Pencipta kita. Yakinlah dengan apa yang terkandung dalam Al-Quran dan As-Sunnah. Segalanya telah tertulis. dan yang pasti, dalam dunia ini, segalanya dijadikan oleh ALLAH S.W.T dengan fungsi yang tersendiri. Tiada satu pun yang terjadi di muka bumi ini secara kebetulan. "

Selesai membaca kisah Penipuan Evolusi ini, saya menerima e-book dari seorang Kawan. E-book berkenaan "Kemusnahan Dunia Kian Hampir". Pada awalnya, terbit juga rasa malas untuk membaca. tambahan pula saya baru sahaja selesai membaca Kisah Penipuan Evolusi yang amat berat penulisannya itu. bak kata kawan saya, tak hilang lagi rasa terkejut.

Entri pada e-book yang begitu menarik membuatkan saya meneruskan pembacaan. dari satu muka ke satu muka. dari Freemason sampai ke Illuminiti. from knowing nothing, to knowing something..Simbol-simbol Illuminiti dan apa yang berlaku dalam realiti dunia hari ini. terkejut! itulah reaksi pertama saya. wajah muka yang tenang mula berubah. persoalan demi persoalan datang. ketakutan mulai menerjah diri. ketakutan pada situasi dunia hari ini. kebenaran demi kebenaran tersingkap.

terkedu! habis sahaja membaca e-book tersebut. saya terkedu seketika. apa yang tidak pernah singgah di kotak fikiran saya itu, mulai bermain-main. fakta demi fakta cuba saya rungkaikan mengikut fahaman saya. apa yang berlaku, itulah realiti. saya teringat mesej dari seorang kawan bila mana saya habis membaca e-book tersebut.
"Kau tengah pening kot dengan macam benda realiti dunia hari ini...."

Memang benar apa yang dikatakannya. fakta-fakta yang saya baca itu bagaikan perakam visual yang bermain di kotak minda saya. semalaman saya berfikir. tak boleh tidur mengingatkan apa yang sedang berlaku dalam dunia hari ini. sempat saya bermain mesej dengan kawan. bertukar kata. ini apa yang dia kongsikan dengan saya..saya coretkan dalam blog buat perkongsian kita semua...
"Aku faham. Majoriti dari kita dah terleka dan terlari dari membincangkan perkara yang lebih utama dari yang utama...thats the situation of umat ISlam...no concern about others and thinking of the thing that not important than the most important...ni yang musuh-musuh,para Illuminiti mahu dan hampir berjaya.."

"Kadang-kadang, kawan sesama sendiri pun Speechless nak bincangkan benda ini..."

yang ini memang saya setuju. sebab kadang-kadang, saya sendiri jadi speechless bila berbincang dengannya. terasa macam banyaknyalah yang saya dah terlepas pandang. dan pengalaman saya sendiri untuk mengajak org lain berbincang mengenainya, akhirnya menuju kepada "tiada kata-kata"....speechless dibuatnya teman itu...

ini pendapat kawan yang menyarankan e-book tersebut kepada saya;
"Aku tyme baca tu, rasa mcm alangkah kerdilnya diri ini. tertipu dengan propaganda dunia...mungkinkah kiamat sudah benar-benar hampir dan menunggu perang bersama tentera Mahdi? alangkah tak bersedianya kita sebagai umat Islam..."

"Brape ramai antara umat Islam kaji Al-Quran dan hadith2 atau paling tidak mentaddabur dan memerhati isi Al-Quran? Semuanya akan dilabel sebagai kolot, tak up to date, dll bentuk penghinaan..ini yang musuh2 Islam mahu agar umat Islam jauh dari Quran...Sabda Nabi, berpegang teguh pada Al-Quran dan Sunnah, nescaya xkan sesat. "

dari kesedaran yang timbul, saya kagum dengan semangat yang ditunjukkan...

"Okeh, skrg ni sgla apa perancangan2 jahat org2 kafir, kita jangan tkt. Allah ada bersama-sama kita. Yakinlah dengan 200% keyakinan bahwa jika Allah mentakdirkan mereka tidak berjaya, mereka tidak berjaya! apa yang penting, umat Islam, Sara, aku dan semua umat Islam, peluklah Al-Quran seeratnya. baca setiap hari. tadabburkan ia. jangan biar ia terbiar walau sesibuk mana pun kita..Al-Quran peneman dan penenang jiwa..ia teman karib kita ketika suka dan duka..yakinlah orang yang berpegang pada Al-Quran dan Sunnah Rasulullah xkan dapat dikalahkan oleh mana2 musuh Islam..."


Sambungnya lagi...

"Sejarah membuktikan para sahabat diseksa, dikenakan perancangan2 jahat puak2 kuffar..lebih dahsyat dari apa yang berlaku sekarang..cuma versi yang berbeza...mereka tetap teguh dengan ujian2 fizikal mahupun mental. akhirnya Allah berikan kemenangan dan berita gembira buat mereka..."

"Pada pendapat aku, secara peribadi, bnd2 yang berlaku pada masa sekarang saling tak tumpah dengan apa yang berlaku pada zaman para sahabat...cuma versi yang berlainan dan watak-watak yang berlainan...buku2 sirah banyak mengajar kita bagaimana kesabaran, ketabahan sebenar..org2 beriman pasti diuji terlebih dahulu...samaada dalam bentuk fizikal mahupun mental...brsbrlah dan kuatkan tekadmu..."

itulah Resolusi yang diperbincangkan saya dan kawan saya itu. kata-katanya banyak membuat saya berfikir. tak saya nafikan, banyak menyedarkan saya yang selama ini agak terlena dari mengetahui semua ini. Bangunlah Sahabat2 ku. lihatlah sekeliling kita. muga apa yang disampaikan dari pembacaan dan perbincangan saya dapat mendatangkan manfaat pada semua. saya sendiri baru mula mengatur langkah dalam mengenal dengan lebih mendalam tentang perjuangan Islam.

Seinfiniti kemaafan andai ada tersalah kata..kerana saya hanya manusia yang tidak lepas dari melakukan kesalahan. Wallahualam..

0 comments: