Menunggu kata dari Tuhan

Saturday, March 27, 2010


MENUNGGU KATA DARI TUHAN...

Sebuah teater yang berjaya mengusik hati saya. Teater yang mengetengahkan pengisian sebuah hadis nabi. Kisah Sahabat Nabi yang bernama Kaab Bin Malik.

"Aku serahkan permasalahanmu pada ALLAH azawajalla.."


"Tidak langsung aku berniat untuk membohongimu wahai Rasulullah..."

50 hari Kaab dipulaukan oleh sahabat-sahabatnya. terpaksa berpisah dengan isteri tersayang selama 10 hari. Suatu ujian yang amat berat. Sedangkan Kaab masih beriman. Masih sujud pada tuhan-Nya.


"Percayakah kau bahawa aku masih mencintai Tuhanku dan Rasul-Nya?"

Akhirnya Kaab memohon taubat pada khaliknya. Memohon maaf atas kekhilafannya. Kekhilafannya kerana tidak menyertai peperangan ketika itu. Sujud taubat dengan penuh kekesalan. Demi menunggu wahyu Allah kepada Hambanya.

Sungguh berat ujian yang perlu ditanggung Kaab. Bagaimana pula dengan kita??... Sedangkan solat lima waktu sahaja seakan susah untuk dikerjakan.. Inikan pula ibadah-ibadah sampingan yang lain.

Saat teruji, kita mudah mengalah. Menyalahkan takdir atas apa yang berlaku. Astaqfirullah...

Teater ini telah dipentaskan sebanyak 33 kali. Dan pada kali ke-33 inilah baru saya berpeluang untuk melihat sendiri. Menghayati penyampaian keseluruhan teater tersebut. Pertama kali dipentaskan pada 26hb Mac 2009. Dan hari ini 26hb Mac 2010..genaplah setahun teater yang berasaskan hadis nabi ini dipertontonkan kepada umum.

Konsep dakwah yang lebih dekat dengan masyarakat. Sebuah kelainan yang saya cari selama ini. Memahami hadis melalui penyampaian teater. Suatu pembaharuan. Tahniah buat Tuan Director. Buat Sabri Yunus yang berjaya menyampaikan setiap isi dengan penuh penhayatan.


[ Poster pic ni saya ambil dari blog kak Asmah. Mohon keizinan..('o',)]

0 comments: