Plan dulu...

Friday, April 29, 2011

Ohayou~
Cam seronok je bila baca status kengkawan yang dah pun bergelar graduan U.. Tak kisahlah dari u mana, tapi kebanyakkannya dah pun selesai exam.. Saya? Belum lagi.. Ada lagi seminggu nak berjuang sungguh-sungguh.. Eh, sebelum ni pernah letak kat status:

Hidup kena ada Plan A dan Plan B.. Kalau perlu sediakan Plan C dan Plan D.. sebab hidup ni sukar dijangka. Kita hanya mampu merancang..Allah jua yang Maha Mengetahui..~

Apa plan saya? Urmm..better tulis dekat sini sebelum hilang ingatan.


PLAN A

Attend SRD (Shell Recruitment Day) organized by my lovely sponsorship - SHELL

If success
Working with them untuk tempoh 5 tahun seperti yang tertera di dalam agreement sebelum ni.. Agreement simpan lagi.. Agreement yang sah kan, takkan nak buang kot..

Dalam tempoh 5 tahun kerja ni, nak cuba dapatkan IR dalam tempoh 3 tahun. Untuk itu, lepas dapat scroll WAJIB daftar dengan BEM. Borang dah download. tunggu dapat scroll bolehlah isi..

Dalam tempoh 5 tahun kerja ni juga, saya rancang nak kahwin waktu tahun ke-3 kerja.. Saja amik yang tengah-tengah.. Sekarang dah 23 tahun..tambah lagi 3 tahun dah 26 tahun.. Oklah tu kan? janji kahwin sebelum umur 30 tahun.. Bukan apa, nak elakkan kompilasi untuk mengandung di usia yang agak tua..

Tapi kalau jodoh sampai awal, tahun depan pun boleh kahwin..=) Mana-mana yang terbaik yang disediakan ALLAH..

PLAN B

Still attend SRD - Sebab WAJIB..hahaha

If fail,
Sambung belajar. Alang-alang UTM dah buka offer kan? buat apa susah-susah hidup nak cari dekat U luar.. Walaupun teringin nak sambung belajar dekat luar negara, tapi siapa tahu kalau rezeki ilmu tu memang dekat negara sendiri kan?? hehehe..

Kalau layak sambung PhD, saya sambung PhD..Kalau tak layak, sambung Master pun kira ok what? =)

Kalau sambung PhD or master, kalau tak silap dalam 3-4 tahun jugak kan? So, dalam tempoh ni haruslah nak kahwin juga. Kalau sampai jodoh yang dijanjikan ALLAH.. itu fakta yang tak seharusnya ditidakkan oleh kita sebagai manusia..

Seterusnya? kita tengok dulu dalam tempoh setahun ni laluan saya ke mana.. Plan A atau plan B.. Banyak-banyak plan pun serabut nanti.. Tak mau-tak mau..


So, sebagai persedian untuk plan B tu, saya nak g dengar briefing daripada lecturer-lecturer FKE untuk student yang berminat untuk sambung postgraduate.

Ayat mudahnya :- kalau ada rezeki kerja, i kerja sampai lebam.. TAPI kalau tak dapat kerja, takkan nak tanam anggur yang belum tentu mendatangkan hasil tu kan? Jadinya, kita sambung belajar..Belajar sampai lebam..

~adios

0 comments: