Samgyetang

Saturday, October 15, 2011

Samgyetang.. Kalau tengok dari luaran macam sup ayam je lah.. Tapi bahasa Inggerisnya Chicken Broth with Ginseng. Tapi masa dekat Korea tahun lepas, kami panggil Ginseng Chicken Soup. Well, it's the same thing right? Nasi dalam ayam yang direbus atau dimasak dengan air. Godek-godek internet, jumpalah resepi dia.. Jom usha sesama..


Bahan-bahan:
- 2kg ayam muda..a.k.a seekor ayam untuk satu hidangan. (Yang kami makan ni, half kot..)
- 1 3/4 sweet rice (basuh dan rendam selama 2 jam)
- Undried ginseng (8 medium-size roots)
- 1 stem green onion(dipotong / dihiris) ...looks like daun bawang for me..
- 6L air

untuk sos/sauce:
- 12 ulas bawang putih
- 20g chinese dates ...kurma cina[?]
- 45g garam
- 7g pepper ..lada[?] kan..

Cara-cara nak buat?
Basuh ayam sebersih-bersihnya.. Lepas tu masukkan beras yang telah dibasuh dan direndam ke dalamnya...
Masukkan juga bawang putih, kurma cina, dan undried ginseng kedalam perut ayam bersama-sama beras tadi.
Ikat agar beras tak keluar...
Masukkan ayam ke dalam periuk.dan masukkan air. Rebus selama 40-45 minit sehingga chicken broth keluar.. Err..pati ayam atau sampai ye jadi air rebusan ayam rasanya..
Akhir sekali masukkan sedikit garam, lada serta green onion ke dalam sup.

Pastikan nasi serta ayam masak.. Untuk lebih lanjut, pi lah usha website ni.. Saya pun tak try lagi.. Hahaha..selamat mencuba,..

p/s : Samgyetang biasanya disediakan pada musim luruh untuk reenergize tenaga serta nurture our mind as well as protect our body from summer heat. Tapi, tahun lepas kami makan masa winter. Dan pada saya, enak! Segar je rasa tubuh bila dapat hirup sup panas berginseng lagi tu.. Badan yang terasa letih menjadi semangat kembali.. Tapi kat malaysia ada ke ginseng? Heee..mesti mahal kan? Gula-gula ginseng sangat tidak sedap! hahaha..

Tengah nak usha cari resepi jjang-myun plak.. Kebanyakkannya guna pork, tapi as muslim people, kita olahlah masuk ayam ke, daging ke..anything yang halal untuk dimakan.. Tapi, susah juga nak jumpa resepi black bean sauce ni.. Yang terjual tu, halal tak?

Demam Korea tak abis lagi.. Dan yang paling mudah untuk dibuat saya rasa adalah Gaeran Mari.. Sweet je tengok Jun Pyo boys Over flower makan.. hahahaha...~rosak..


2 comments:

SoLy SoLicious said...

menarik!

IBU GEBU said...

sara... nampak sedap sup ginseng tu, berkhasiat lagi... tapi ginseng mahal woooo...

nanti kakak nak cuba... mesti best!