Brain is OTAK

Monday, November 14, 2011

Oyasumi minnasan!!!!
Hahaha..dah ucap Oyasumi pun masih menaip?? Buleh kan? Tak salah.. entrie sebelum tidur.. Rakyat-rakyat jelata, nak tanya ni.. Pernah tak dengar orang dulu-dulu cakap cenggini:

"Kalau nak tahu saiz otak kamu besar mana, cuba genggam dua-dua belah tangan, dekatkan. Itulah saiz otak kita. Genggaman tangan kanan itu adalah otak kanan, dan yang kiri itu otak kiri.. Trylah genggam. Besar ke kecik otak kamu tu??"

Hee...entah betul entah tidak, saya pun tak tahu. Tapi bolehlah nak cuba try. Tak menjadi satu kesalahan pun.. Ye tak? Lagi satu, pernah tak berhadapan dengan situasi ini:

"Anak saya masa kecik pernah demam panas, bila besar nampak macam slow sikit."

Senang kata, dislexia. Nampak luaran normal je macam kita. Tapi kalau kita perhati dalaman, mendekati mereka..kita akan nampak yang diorang ni sangat lambat dalam hal-hal yang berkaitan dalam akademik. Hakikatnya mereka bukan BODOH, tetapi LEMBAM. Kesan demam panas masa kecik-kecik dulu. Kenapa ye boleh jadi begitu? Urmmm..persoalan..


Ok. Itu situasi di mana berlakunya Brain Damage secara internal yang kita tak sedar tahu-tahu outcome nya begitu. Malam ni saya nak kongsikan habitat-habitat, eh salah..Habit atau tabiat yang membawa kepada Brain Damage. Entahlah dari mana sumbernya.. Tup..tup ada dalam tepon. Kalau ini adalah auta, toksahlah percaya naa..

1. NO Breakfast
"People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration."

<---- Oh! tidak! Sayalah makhluk muka bumi ini yang paling tak suka ambil breakfast!! Hahaha... Untuk mengelakkan berlakunya brain degeneration, kena belajor amik breakfastlah. Otak nak pakai lama.. Lagipun mana ada harta timbun-timbun.. Otak ni jelah harta paling berharga..=D

2. Overeating
"It causes hardening of the brain arteries, leading to a decrease in mental power."

<--- Haa.. tadi kata kena ambil breakfast kan? sekarang jangan makan berlebihan. Lagipun, terlebih makan pun tak sessuai deh.. Nanti obes siapa yang susah?? Diri sendiri juga. Tak sangka plak makan berlebihan bleh bawa kesan negatif kepada otak kita.. Oleh itu, jagalah pemakanan kita..

3. Smoking
"It causes multiple shrinkage and may lead to Alzheimer disease"

4. High Sugar Consumption
"Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development"

<----- Haaa..ini consequence kepada makan berlebihan tadilah. Banyak sangat gula boleh mengganggu kadar penyerapan protein dan nutrient yang diperlukan badan. Tak pasal-pasal je dapat malnutrition. Tak cukup nutrient dalam badan! Terutamanya anak-anak kecik. sebab masa ni, otak diorang tengah dalam proses pembentukan. Kalau dah bagi makan gula banyak sangat, tak ke terencat otak budak yang tengah nak membesar tu?? Oleh itu, kawal kadar gula ok! Kurangkan gula dalam minuman dan makanan..=D

5. Air Pollution
"The brain is the largest oxygen consumer in our body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficieny"

<--- Nak tahu tak? Aktiviti otak dipengaruhi oleh oxygen dalam otak. sebab...lebih banyak O2Hb (Oxyhaemoglobin) lebih tinggi kadar brain activity manusia ni. Sebab tulah, bila exam cikgu slalo pesan bawa air masak. Minum banyak air masak. Salah satu cara nak dapatkan Oksigen untuk bekal otaklah tu. Kan air terbentuk dari molekul H2O.=D..err..ada kaitan ke??

6. Sleep Deprivation
"Sleep allows our brain to rest. Long term of deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells."

<--- Err..bahaya ni.. Tidur yang tidak mencukupi bleh mengundang kepada kematian sel otak!! Err..jom2x..tido..

7. Head covered while sleeping
"Sleeping with the head covered, increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects"

<--- Haa..samalah isinya..Otak kurang oksigen!

8. Working your brain during illness
"Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain"

<--- Daa..sebab tu kalau sakit, REHAT! Jangan dok pulun juga.. Ngee..

9. Lacking in stimulating thoughts
"Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage."

<---- Berangan pun kira brain stimulation lah kan?? Hahaha..dari dibiar brain dok diam tak buat apa, okey juga kalau bina angan-angan.. Generate sket fungsi otak tu..hehehe..

10. Talking rarely
"Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain"

<--- Err..ok! Intellectual Conversation... Wakarimashita!

Ok.. cukuplah tu.. dah panjang sangat.. Den nak tido.. Jumpa lagi di lain waktu.. Oyasumi minnasan..~


1 comments:

aimie amalina said...

weee
ha, akak air
pas ni kene makan pagi
ingat!
makan jek biskot empat segi hup seng tu cicah milo pepagi
kan senang =]