Topup Iman[6] : Hidup biar berilmu~

Sunday, April 8, 2012


Ilmu tanpa sempadan. Knowledge beyond the borders. Betul ke tidak?. Entah. Yang pasti, tiada jalan pintas dalam mencari ilmu. Dan tiada jalan singkat untuk menjadi seorang yang berpengetahuan. Knowledgeable. Sekurang-kurangnya punya ilmu. Tak semua perkara perlukan pengalaman tapi yang pasti semuanya memerlukan ilmu pengetahuan.

Ilmu pengetahuan bukan terletak pada degree mahupun sijil yang kita pegang. Tapi terletak pada apa yang kita tahu. Di dada juga di minda. Kalau ilmu di minda penuh, tapi ilmu di dada kosong, tak ada juga gunanya. Ibaratkan otak kita seperti sebiji gelas dan ilmu itu ibarat air. Gelas yang kosong, kalau diisi air akan penuh. Tapi, gelas yang sudah penuh tapi hendak terus-menerus di isi air alamatnya tumpah melimpah. Begitu juga perihal ilmu pengetahuan yang kita miliki.

Tak guna cari ilmu sampai ke hujung dunia kalau tak pandai memberi manfaat pada masyarakat sekeliling. Akibatnya? Membazirlah. Setiap kita punya ilmu yang berbeza-beza. Susah hendak menguasai semua cabang ilmu, tapi bukanlah mustahil. Susah je. Kalau tak mampu capai semua, capailah yang terdekat dulu. Kalau tak mampu nak kuasai semua bidang ilmu, pilih dan kuasai yang satu..

Tapi yang pasti, jangan pisahkan ilmu dunia dan ilmu akhirat. Sebab keduanya saling memerlukan. Seperti manusia yang memerlukan oksigen untuk terus hidup dan tumbuhan yang perlukan karbon dioksida untuk menghasilkan oksigen, begitulah hakikat ilmu yang kita cari. Ilmu tanpa sempadan. Sebab ilmu memang tiada penghujungnya. Cari dan terus mencari. Gali dan terus menggali. Sebab di satu sudut, pasti akan menemui ilmu yang baru. 

Yang penting, jangan sesekali mendabik dada dengan ilmu yang kita miliki. Sebab, sebaik-baik ilmu adalah ilmu yang kita kongsikan bersama. Ilmu yang memberi manfaat kepada seluruh alam.

Saya cintakan ilmu. Anda bagaimana?
0 comments: