Saat aku terima nikahnya...

Tuesday, May 29, 2012

Walla.. entrie macam nak karang novel je.. eheh. This is what happened today (28hb Mei 2012). Something sweet and of course memorable! For them and for our big family. Sejak mereka bertunang lagi, i've already told my mom, "Mak, angah nak tengok akad nikah mak lang!". Ya! Angah is me. Mak Lang itu adalah sepupu mak saya. But they are so close to each others. So, today is their solemnization's day. 

Majlis akad nikah berlangsung di Masjid Felda Bukit Tembaga selepas Asar tadi. Urmmm... agak panjang juga bicara tok kadi itu. Kemudian, adalah momen air mata antara anak dan ayah. Yang dah pernah kahwin mesti tahu kan? Saat si anak perempuan meminta izin dari walinya untuk berkahwin. Bahasa utaghanya, "Abah, chek minta izin nak kahwin!".. Hahaha.. Formaliti gitu. Alhamdulillah, akhirnya mak lang bersatu juga dengan pak lang baru. Weee... pasangan ni muda lagi ok. Tapi i lagi mudalah..=D..


Dekat dalam masjid ini, ada beberapa perkara yang tidak dibenarkan antaranya adalah upacara membatalkan wuduk, menyarung cincin atau gelang tangan. Perkara-perkara sebegini digalakkan untuk dibuat di rumah pengantin perempuan. Jadi, apa yang berlaku di masjid selesai majlis akad nikah adalah penyerahan mas kahwin sahaja. Selesai di majlis akad nikah di masjid, of courselah kami terus gerak ke rumah tok long (ayah maklang), tok sedara sepupu saya.. hahaha... apakah banyak sangat pangkatnya???...

Haaaa... besalah, kalau dah namanya anak dara, mana ada pergi duduk goyang kaki je. Masak? Eh, tidak.. itu kerja orang-orang tua dari felda tu sendiri. We all? Lepas je sesi gambar-gambar dengan pengantin baru, we all naik tingkat atas rumah. Banyak lagi goodies bag yang tak packing! Bunga telur pun tak siap lagi weiii... heee... Esok (29hb Mei), eh hari ni lah... kendurinya. Nak tak nak kena siapkan all those things. Simple. Memang cucu tok kama (Tok saya. Wan dah tak ada) je yang penuh dekat ruang atas tu siapkan semua tu. Cucu yang tua? Of courselah saya.. hahaha..sebab kakak tak datang, kerja.. Yang lain semuanya adik-adik je.. Adik-adik sepupu..weee..

Entah sampai pukul brape kitorang dok pulun buat. Lepas maghrib, pi makan dulu. Sebab lepaih isyak nanti, orang masjid mai buat tahlil. Haaa... pagi ni mesti dok sibuk dekat rumah tok long tu. Mak je yang tiduq sana. Heee, kami adik beradik balik rumah dengan abah. Jap g, lepas adik yang bongsu tu habis tuisyen, baru gerak g umah kenduri.. Weee, at last.. merasa juga kemeriahan majlis perkahwinan dari majlis akad nikah sampailah ke majlis persandingan... Suka-suka.. 

Nak kahwin, bukan perkara mudah ye semua.. Tapi, masa majlis-majlis beginilah nak jadi rapat dengan big family. Hari-hari biasa susah nak jumpa. Dan masa majlis-majlis beginilah, boleh duduk sesama sepupu dok sembang kencang.. Tangan gerak, mulut pun gerak. Sedikit sebanyak, hubungan adik-beradik sepupu sepapat menjadi rapat. Al-maklumlah, saya ni kakak sepupu diorang yang paling susah ditemui di abad ini. Susah benor nak balik rumah sendiri. Apatah lagi rumah tok nenek kan? heee... Real gambaq? Lepas majlis petang ni lah.. Adios~
 



5 comments:

rasp said...

masa majlis cenggini...
kkdg tu memanggggg lah memenatkan...
tapi bila ramai2 gotong royong tu yang best tu...

aDisH.sHidA said...

saat aku terima nikahnya mmg syahdu sangat2..akak kalau tengok majlis akad nikah msti nangis..terharu..


bab kat umah tolong menolong wat itu ini best wat ramai2...penat tu tak terasa sangat....sambil wat keje sambil menyembang sedar xsedar dah habis pun semua keje....

Iffah Afeefah said...

esaited la ngn kawen2 ni

Iffah Afeefah said...

esaited la ngn kawen2 ni

maszull said...

assalamualaikum sara...selamat pengantin baru buat mak lang yer...:)