Salam Nisfu Sya'aban

Wednesday, July 4, 2012

Subhanallah...
Diberi ruang dan peluang untuk terus bernafas di bumi ALLAH..
Menyambut kehadiran malam nisfu sya'aban. Alhamdulillah. Terima kasih ALLAH...
Banyak manfaatnya malam nisfu sya'aban ni.. Rasa nak menangis membaca setiap aksara yang menyumbang kepada kelebihan malam ini. Ya ALLAH.. Sungguh! Aku ingin menjadi seorang muslimah yang "baik" di sisimu.. Bukan sekadar baik mengikut persepsi umat manusia, tapi muslimah baik mengikut manual-MU. Istiqamahkan aku, Ya ALLAH.

Dah lama tak buat topup Iman kan? Malam ni selingan je sempena Malam Nisfu Sya'aban.. Jom baca sama-sama..


1. Allah mengampuni dosa² para hamba-Nya yang memohon keampunan pada malam ini.

•••► Rasulullah صلى الله عليه وسلم berkata: "Sesungguhnya Allah عز وجل menurunkan (para malaikat dengan perintah-Nya) pada malam nisfu Sya’ban ke langit dunia, lalu Allah mengampuni dosa² (para hamba-Nya di mana keampunan pada malam itu) lebih banyak dari bilangan bulu² yang terdapat pada kambing² peliharaan (bani) Kalb."

~ Riwayat Imam Ahmad رحمه الله.
Matan arab di ruang komen.
- Bani Kalb adalah kabilah Arab yang terbesar atau yang memiliki bilangan kambing yang terbanyak.

◆ Sahabat, jelas sekali bahawa malam ini merupakan malam yang penuh barakah. So, apa kita nak buat jika rahmat, keampunan & bermacam² pemberian Allah akan bertebaran pada malam ini? Nak biarkan sahaja? Oh, insyaAllah tidak.

✉>>> Amalan yang dianjurkan;

✔- Bacaan Yasin 3 kali berserta doa panjang umur di dalam taat, dikurniakan rezeki yang banyak lagi halal & dikekalkan iman sampai ajal datang menjemput.

✔- Zikir "Ya Allah" 1000 kali.

✔- Atau APA SAHAJA amalan kebaikan yang mengikut syariat Islam seperti buat majlis ta'lim, istighfar, solat taubah, mengaji surah selain surah Yasin dll.

◆ Semua amalan di atas tidak dilakukan pada zaman Rasulullah صلى الله عليه وسلم khusus pada malam Nisfu Sya'ban ini, namun ia tetap amalan yang tidak terkeluar dari garis panduan Islam. Boleh dikiaskan seperti hukum sambutan MaulidurRasul. Ia bid'ah hasanah. Tapi ingat, ia bukan amalan yang WAJIB dilakukan pada malam ini.

--------------------------------------------------------------
2. Malamnya didirikan qiamulail (malam ini) & esok harinya (Khamis 15 Sya'ban = 5 Julai) berpuasa.

•••► Sayyidina Ali كرم الله وجهه berkata bahawa Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda: "Apabila masuk malam nisfu Sya’ban, maka hendaklah kamu bangun pada malamnya dan berpuasa pada siang harinya."

~ Riwayat Imam Ibn Majah رحمه الله.
Matan arab di ruang komen.

--------------------------------------------------------------
3. Terdapat 18 golongan manusia yang tidak akan mendapat kelebihan Malam Nisfu Sya'ban ini, namun saya hanya ada 5 info sahaja.

* Sila semak kembali pada diri anda? Jika ada, maka bertaubatlah dengan taubat nasuha & mohon kemaafan dengan orang yang kita buat salah terhadapnya.

•••► Pada malam itu Allah tidak menoleh kepada;

✖ 1. Orang yang melakukan syirik.
✖ 2. Pengadu domba (kaki batu api).
✖ 3. Pemutus silaturrahim/orang yang bermusuhan.
✖ 4. Penderhaka kedua ibu bapa.
✖ 5. Orang yang ketagih arak.
 
Dekat FB dah kongsikan. Kali ni nak kongsikan dalam blog pula. Untuk bacaan rakan-rakan blogger. Alhamdulillah.. diberi kesempatan untuk membaca yasin sebanyak 3x.. Dan esok, insyaALLAH..jom kita puasa beramai-ramai.. Yok! Tinggal berapa hari je lagi nak bertemu Ramadhan.. Semoga kita diberi kesempatan untuk bertemu Ramadhan.=D 
 0 comments: