Selera : Som Tam PRU

Saturday, May 4, 2013


Selera hari ini..
SOM TAM

Pernah dengar tak?
resepi asal saya jumpa dalam buku 1 hari 1 resepi.
dan seperti biasa,
kita derhaka je lah mana yang patut...
janji kena dengan selera sendiri...
weeee....




bahan-bahan yang diperlukan:

1 biji mempelam muda

1/2 biji betik mengkal
udang kering
kacang tanah
bunga kantan
9 biji cili padi
2 biji cili merah
1 labu bawang besaq
3 sudu makan sos ikan
1 sudu gula
7 biji limau kasturi tanpa biji

cara memasak:

memula sekali, kupas kulit betik dan mempelam tu..
Lepas tu, racik memanjang kedua buah tersebut...
Tahu tak racik tu macam mana?
Hiris halus-halus..dan panjang-panjang..
Cili padi + cili merah + bunga kantan + bawang besaq dihiris halus..
basuh udang kering dan kacang tanah
lepas tu goreng tanpa minyak..
then, tumbuk kasar keduanya secara berasingan.

ni nak ajaq cara nak buat kuahnya pula..
Tuangkan 3 sudu sos ikan ke dalam mangkuk
Lepas tu, masukkan pula gula dan jus limau kasturi.
kacau sehingga hablur gula tidak kelihatan.
hablur?¿
eheh...

akhir sekali...
gaulkan kesemua bahan-bahan yang diracik dan dipotong halus tu dengan kuah yang dibuat tadi..
oh ye! sila rasa untuk ikut selera kamu ye!
akhir sekali, gaulkan bersama udang kering dan kacang tanah yang ditumbuk kasar td..



dan sedia untuk dimakan...
selamat menjamu selera!

Dan....
Selamat Mengundi semua!!!
Mengundilah dengan bijak!





0 comments: