Dari Dapur: Yong Tau Fu

Wednesday, July 24, 2013

Salam Ramadhan semua...
Hari ni, insyaALLAH...
Saya nak kongsikan satu resepi baru..
(-____-)"

Tak adalah baru sangat pun..
Kihkihkih..
Ok!
Siapa dekat sini yang IN LOVE dengan YONG TAU FU macam saya?
Tapi, unfortunately......

Kebanyakkan yang dijual dekat pasar malam, uptown and etc kebiasaannya tak mencapai standard lidah sendiri.. hahahaha..
So, hari ni meh saya kongsikan resepi sos YONG TAU FU yang kebaboom terbaik dari ladang..

My Mom's Kitchen Recipe.

Bahan-bahan yang diperlukan:
2-3 sudu cili boh (kalau nak pedas, tambah lagi)
500ml air
sebotol kicap pekat MUDIN
Sebotol sos cili CAP ARNAB
1 sudu tepung jagung
2-3 sudu gula merah

Lots and lots of pick and mix products!
Kacang tumbuk
Kangkung (dicelur)

How to do it?
Let's start!!

First of all, masukkan cili boh dan air ke dalam periuk. Masak atas api sehingga mendidih.
Sampai menggelegaklah..
Lepas tu, masukkan kicap + sos cili. Biar atas api sehingga masak.
Then, masukkan pula tepung jagung (bancuh dengan air terlebih dahulu) dan gula merah.
Biar atas api sehingga pekat dan masak.
Rasa. Kalau kurang masin, tambah garam. Optional.



Done!
Sos untuk yong tau fu dah siap..
Yahooo...
mudah je kan?
Tapi marvellous!
Awesome amat!

p/s: Terlupa nak tabur bijan.. hehehe.. Yang penting, sodapppp...