Episod 1: 6 hari di bumi Nihon

Tuesday, November 12, 2013

Alhamdulillah.. Safely arrived to Yonezawa International House, Yamagata University on 7th November 2013. Jujurnya, saya bukan seorang gadis yang murah dengan air mata. Tapi sangat mudah menangis bila melihat insan terdekat menangis. Atau mungkin secara tepatnya, air mata saya dirangsang oleh tangisan orang sekeliling saya. Chotto ne! Saya bukanlah berhati batu. Tapi susah sikit nak menangis. Make it in happy events or vice versa. Gomen ne!



By the way, thanks to insan-insan kesayangan hamba yang sudi bertamu di KLIA untuk menghantar saya ke Narita, Jepun. Really love you guys! Hope our friendship would never ends. Sungguh! Gembira yang tak tahu nak diluahkan dengan kata-kata mahupun ayat bertaip. Rasa macam blessed sangat having the families and friends together with me few hours before fly to Japan.
Yan, Leha, Nisa and Akmal Hayati. Thanks a lotttt!!!. It really means a lot to me. Alhamdulillah juga as my parents and siblings safely arrived to Aloq Staq the next day. For this first backdated blogpost, let me share with you all the current weather here at Yonezawa-Shi, Yamagata-Ken.



Subhanallah. For the first time. It’s the first ゆき for me! Sebelum ni Nampak yang light-light je. But today (11.11.2013) I saw a heavy snow falling from the sky!! Subhanallah.. Ya ALLAH, indahnya penciptaan langit dan bumi MU. Tapi..こはいbagitahu yuki yang turun ni belum lebat lagi. InsyaALLAH, bulan 12 nanti lagi lebat. Kalau ikut Japan Meteorology website, yuki will fall down for these three days. So, Sara…. Are you ready for that? Kalau nak tahu, suhu petang tadi (around 5:45pm) adalah sekitar 0.5 degree. And the lowest temperature could be -20 degree.. Wuhuuuu… Tak tahulah dah mental and physically prepare ke belum. (-___-)”



The first yuki fall at 3.00pm. Here the status yang sempat saya update sambil usha yuki dari tingkap lab. And of courselah dekat sini sangat Samui. Samui desu! Dan semakin malam, semakin lebat pula snow yang turun. And again, this is not too heavy yet!. Esok kena pakai bubble jacket dan winterlah jawabnya.. Huhuhuhu…

For this not really backdated entrie, do enjoy the view of snow yang sempat saya snappy along the road from Kaikan to Yamadai. Enjoy ya!

 
View dari tingkap bilik.


 

Can you see the snow falling down to the earth??

 
Autumn met yuki!

 

Till we meet again!
Nak story pasal Yamadera dan Sendai.
Coming sooonnnn...

Salam rindu, kasih dan sayang buat semua orang kampung di Malaysiaaa... 
 
 
 





5 comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Smbng study kt Yonezawa ker?

Cik Sara said...

@☆♥L@dy @yU♥☆

Kak Ayu, Buat attachment lab je.. For 10 months. Siapkan research dengan bantuan sensei sini.

Ann@zanyra said...

lame xsgh sini...jepun?salji?
waaa...semoga dipermudahkan sgl urusan sara di sana...

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

My fren ader kt Yonezawa tu
Her name is ami blogger gak
Try meet her la... Ker dah kenai?

Cik Sara said...

@☆♥L@dy @yU♥☆

Hehehe.. Dah kenai dah kak Ayu..
Rumah ami bawah rumah saya. Kalau bosan, lepak rumah ami main dengan khayra-chan..=D