Officially Graduated

Saturday, May 6, 2017

Alhamdulillah
All praises to ALLAH s.w.t

 

Finally!
I'm Officially Graduated..
This mark the end of my Ph.D journey..

Perjalanan yang penuh liku..
Dugaan dan cabaran..
Up-side down

 
Thanks to everyone..
Kepada supervisor saya, AP Dr. Mohd Fauzi Othman yang tak putus asa dalam membantu saya mencapai kejayaan ini. 
Buat mak abah yang sentiasa memberi sokongan dan dorongan tanpa jemu. Kadang-kadang rasa nak drop. Rasa nak stop dari meneruskan Ph.D ni. Tapi bila teringat semula janji-janji yang diikrarkan pada mereka beberapa tahun yang lalu, saya gagahkan juga langkah. Gigihkan juga diri untuk menulis thesis, hantar dan attend viva. Dan terus gigih membaiki tesis yang mengambil masa hampir setahun itu!
Buat teman-teman yang hadir sepanjang saya menyiapkan kajian Ph.D saya ini. Kalian memang awesome! Terima kasih. Semoga persahabatan ini kekal sehingga ke syurga.

 

Apa-apa pun, pesan saya buat semua yang sedang struggle nak habiskan Ph.D, jangan sesekali berputus asa. Andai kata suatu ketika dahulu saya mengikut kata hati untuk berputus asa, mungkin kejayaan ini bukan milik saya. Mungkin janji yang pernah diikrarkan kepada kedua ibu bapa saya akan terkubur begitu sahaja. Ya! Segalanya mungkin!

So, kalau saya yang hampir tersungkur pun boleh bangun dan meneruskan perjuangan ini, saya yakin anda di luar sana juga boleh! 
Ph.D bukan tentang saya bijak, awak pandai atau si dia bodoh.
Ph.D adalah tentang usaha, kegigihan dan tidak kenal erti putus asa!

 

 Dan...
Jangan bandingkan perjalanan awak dengan perjalanan saya.
Setiap orang ada jalan ceritanya yang tersendiri.

Dan kejayaan ini adalah buat mak dan abah saya.

 

Hari konvokesyen ini adalah buat mereka.
Thanks mak abah!

Few years back...
Masa tu baru dapat keputusan Matrik. Dan nak isi UPU. Saya dapat 4.00 flat untuk kedua-dua sem. Dan ini perbualan saya dan mak.

Mak : Haa.. result elok tu. Ambil perubatan. Jadi doktor. Mak nak juga tengok ada sorang anak mak jadi doktor.
Me : Perubatan? Doktor? Tak maulah. Bio angahlah yang paling teruk. Nak kena handle darah? Kalau kena bedah mayat? Euuuu~~~
Mak : Belum buat mana tahu.
Me : Haaaa... angah ambil ni. Kejuruteraan Elektrik-Elektronik Perubatan. Perubatan tu untuk mak. Elektrik-Elektronik tu untuk angah.
Mak : Ada pula ke situ. Tak adalah anak mak yang jadi doktor ni?
Me : Ok..ok.. Mak tunggu. Angah belajar sampai peringkat yang paling tinggi dalam U tu. sampai dapat Dr. dekat pangkal nama tu. Janji! Ok? Asalkan tak payah belajar medic. Hehe..

Dan mak hanya tersenyum. Itu cerita tahun 2007 (Kalau tak salah).
Now, selepas 10 tahun.. Here is it.

Dr. Nor Saradatul Akmar Binti Zulkifli.

As you wish mak. =D. This is for you. As promised!


Dan ini kawan-kawan che Sara yang konvo sesama hari tu.
Alumni UTM & Alumni SEP.

 
 And now, it's about reality.
Selamat mendidik anak bangsa. =D 
 
 
 



3 comments:

Ann said...

alhamdulillah..tahniah Dr.Sara.
All the susah payah jerih pahit berbaloi dpt pulak banggakan mak ayah family.
Thniah Dr!

*gmbr last tu yg kwn lelaki sorang tu adik kwn kite sebijik sm muke dgn abg die ramadhan.Hehehe..iklan jap

Iffah said...

Tahniah :) Menjadi inspirasi untuk diluar sana .

IQ = Izyan Balqis said...

Alhamdulillah, tahniah!

datang dari bloglist UTM. =)