Kepala paip menyala daaaa...

Tuesday, December 18, 2012

18.10.2012

18.12.2012
....
...

Eh, dah cukup dua bulan..patutlah my Mr.Elegance buat hal ye? Pandai kamu tarik perhatian i. (^____^)

Memang fikiran jadi tak tentu hala dahlah sebab fikirkan u.. Tak tenang jiwa oooo..
Apa yang berlaku? Hikhikhik...

Bangun pagi, buka mata dan mandi. Biasalah tukan? Rutin tetiap pagi. Lepas dah bersiap bagai, turun carpark start enjin kereta. But then, kepala paip tu dok menyala juga walaupun enjin dah start. Kenapa? Kenapa? Is there something wrong somewhere? Oh ya! Sebelum tu, tetiba enjin kereta mati.. Oh mannnnnn!!...

Cooolll bebbeh.. Off. Start again.. And it happened again..Wallaweh...Hai Mr.Elegance, jangan buat perangai pagi-pagi ni..

Bismillahirahmanirahim....
Gerak jugalah ke kampus.. Eheh..
Sampai kampus, matikan enjin, keluar kereta, lock.
Then, unlock balik, start enjin kereta..
Alaaaaa...kepala paip tu menyala lagiiii... 
Sabar...sabar...

Tengah hari, dah hilang sabar. Sebelum my Mr.Elegance buat hal di persimpangan dilema jalan, lebih baik i hantar ke Service Center. Baca dalam google, mostly kata sebab wiring system ada masalah.. Erk?

Call Proton Hotline: 1-800-88-8398
Exec tu cadangkan pergi ke SC for further inspections.
Ai ai captain!
Tanya exec tu dekat mana SC wakil sah yang berdekatan? Kena bayar tak kalau buat pemeriksaan je.. Hehehe... Bajet mahu jaga beb!!..

Kakak Exec kata dekat Jalan Pahang, Setapak. Where is it? Redah je ikut aliran traffik. Masa nak pergi SC, start enjin..Eh, dah tak menyala. Ngada-ngadalah u ni. Nasib I sayang, kalau tak memang ketuk-ketuk dah.

Sampai dekat Proton SC, bagitahulah orang tu apa yang berlaku pagi tadi..
Dia masuk, ambil laptop dengan wayar..wahhhhhhh...guna laptop! Eheh..jakun tetiba~
Entah apa yang dia cucuk dan sambung ke laptop tu pun tak tahulah..

"You pernah tukar apa-apa ke sebelum ni?"
"Errr..tak kot.. Tapi ada hantar service 1000km yang pertama tu.."
"Dekat mana?"
"Proton SC Alor Setar.. Kenapa dengan kereta saya?"
"Wiring problem..bla..bla..bla..tapi i dah reset balik. If menyala lagi, you datang baliklah.."
"oooooooooooooooo..So, ni tak kena bayar apa-apakan?" Eheh...
"Tak perlu.." senyum.
"Ok. Thank you!"

Oh yea! Please behave yourself Mr.Elegance.. I ni dah lah lemah bab enjin +wire dalam kereta..
Next service, i'll make sure Orang dekat Proton SC Alor Setar check juga my kepala paip tu.. Ahah... 
Cuak bebbbbbb...

Okkk..itu sahaja entrie panjang untuk tengah hari ini.. ok bai!





ada yang tanya...
kepala paip tu apa?
Allllaaaaaa...simbol yang iniiii...


p/s : Tak pepasal pagi-pagi buta lagi i dah buka buku manual kereta sebab nak check apa simbol ni! Hahahaha...
 



2 comments:

Kaca Lensa said...

ohh, itu petanda enjin filter.. mungkin mse ang servis dia xconnect btol2 kot.. bahaya kalau biarkn menyala jek.. pas dia reset, pas tu xdapepe da.. peace!!

fiqkbe said...

jgn sampai paip bocor sudah... ;D