Nihon : Iklan Jepun

Friday, March 1, 2013

Ruangan Sponsored dekat Facebook seakan memahami pula.
Faham apa?
Memahami yang empunya pemilik facebook itu dalam proses untuk belajar bahasa Jepun sehingga jayanya. InsyaALLAH. Moga ALLAH redha.

Kenapa?
Sejak saya like 2-3 Japanese learning fan page, ruang bahagian sponsored mula dipenuhi iklan-iklan dari negara bumi sakura itu.

Haa.. tengoklah!


Alhamdulillah. Setakat ni baru fasa nak menghafal 96 huruf Katakana + Hiragana ni. Dalam proses. Doakan agar dipermudahkan. Walaupun tak faham apa iklan ni (padahal tak pernah tengok pun bahagian sponsored sebelum ni!), tapi insyaALLAH dah boleh kenal huruf Hiragana dan Katakana tu. Cuma biasalah ada tersangkut dua tiga huruf. Neuron otak tak bersambung dengan jayanya lagi. 

Tulisan kanji belum belajar. Jadi memang yang berkanji saya belum faham lagilah. 

Contohnya dekat iklan pertama tu:

"So-netならWiMAXが月額1980円で使えちゃう!さらに最大2万円キャッシュバック実施中でとってもおトク。詳しくはサイトをチェック。"

Kalau di roman kan mana yang saya faham:

"So-net nara WIMAX ga 月額 1980円 de 使 echau! Sarani 最大2万円 [Ki+ya kecil+tsu kecil] shi yo ba tsu ku(?) 実施中 deto+tsu kecil temootoku. 詳 shi ku ha saitowotietsuku."

Agagaga.... secara keseluruhan, saya pun tak tahu iklan ni cakap apa. Ok bye!

Till then,
XOXO.



3 comments:

tenku butang said...

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

fiqkbe said...

rindu nyer nk belajar bahasa jepun ngn en syed ;)

shazrina said...

hahaha saye memang bute huruf tulisan jepun ni ..tak kesah laaa huruf kanji ke, huruf ape ape lah ..memang tak faham .. :) eh saye follow sini ye ..