Episod 1 : Belon Udara Panas

Saturday, March 30, 2013

Atau bahasa Inggerisnya...
HOT AIR BALLOON

Secara jujur, ini bukan pengalaman yang pertama.. Tapi pengalaman pertama di Putrajaya. Sebelum ni saya pernah tengok belon udara panas dekat Aloq Setaq. Kalau tak salah tahun 2010.. Nak tahu, bolehlah singgah entry yang ini: Hot Air Balloon Mai Kedah!! 

Dan kali ni saya pergi 5th Putrajaya International Hot Air Balloon fiesta 2013. Fiesta belon udara panas ini bermula dari 28hb Mac sehingga 31hb Mac, iaitu esok!

Urmmm...pada pendapat saya... Tak dinafikan fiesta dekat Putrajaya ni memang meriah. Superb. Tapi dari segi HOT AIR BALLOON, saya rasa yang diadakan dekat kedah beberapa tahun yang lalu lagi menarik. Puas hati sebab ada banyakkkkkk belon udara panas di ruang udara Aloq Setaq..

Tapi...
Yang dekat Putrajaya ni, naik hanya dalam jarak 50-100m dari tanah je. Mudah kata, tak naik pun tak ralat! Hehehe... Saya dan kengkawan pergi pagi tadi. Taklah pagi sangat. Tapi sekitar jam 9.30 pagi. Pagilah kan?

Oh... mungkin sebab saya sampai 9.30pagi, jadi tak ada belon udara panas di udara agaknya.. Sebab dalam pamplet tulis,
0700-0900 : Hot Air Balloon Flying Show..

My bad.. Huhuhu...
So, dapatlah pengalaman yang tak berapa nak best tu.. Kihkihkih...
Tapi....
Yang bestnya pasal Fiesta kat Putrajaya ni adalah makanan!
Perghhhh...
Heaven giler!
Makanan macam-macam jenis. Skew kambing memang terbaik.. Nyum..nyum..

 

Layout untuk Fiesta Hot Air Balloon ni dibahagikan kepada lima zone. Blue Zone + Green Zone + Yellow Zone + Red Zone dan Purple Zone..

Blue Zone:
HOT AIR BALLOON EXHIBITION
Free Flying ( 0730 and 1730)
Paper Airplane Contest (1130)
Night Glow & Fireworks (2100 Saturday)
Tethered (0800 & 1800) Ticket sold 1 hour earlier at RM20
ATV (1100-1630) at RM20
Cold Inflation (RM2 per entry)

Green Zone
MOUNTAIN DEW EXTREME PARK
Wall Climbing (RM15)
KMX (RM15)
Trikke (RM15)
Car Simulator (RM5)
Paintball (RM20)
Water Orb (RM20)
Bumper Orb (RM10)
Segway (RM25)
Hamster Roll (RM10)
Kids Orb (RM10)

Yellow Zone
HELICOPTER AND KIDS PLAY AREA
 Inflatables (RM5)
Choo choo train (RM5)
Archery (RM8 for 12 arrows)
Bazaar
Art & craft (RM5)

Red Zone
CORPORATE AREA
KFC
Pizza Hut
RasaMas
Libresse
Quaker

Purple ZOne
Food and Beverage

So... bagi yang duduk berdekatan dengan Putrajaya tu bolehlah singgah. Just having fun! Hehehe... Lagipun hujung minggu kan?
Kalau rajin, sama dengan lepas subuh tu, bolehlah terpacak dekat Sana. Tak pun pergi yang sesi petang punya.. Jujurnya, saya keluar duit untuk makan je! Hahahaha... dan selebihnya adalah sight-seeing.. Cuci mata sambil snap gambaq.. Bahagia~..

Ok.. Nak taip entry SHOE FESTIVAL pula.. ngeee... 
 



2 comments:

Cik Kamoo said...

Kalau nak tengok yg terbang 1 Putrajaya n Cyber tu kena datang awal...kul 7am dah kena terpacak dekat tapak. Kalau 9am...tengok balloon yang naik turun tu ajelah....


Tahun nie byk balloon baru tp, cuaca plak jerebu, tu yg x best

Cik Sara said...

Wow?? Tp jauh sgt nak berpagi-pagian dkt sana.. Hehehe...