Salam 6 Syawal 1433H...
Ha.. makan apa tengah hari ni? Ke masih berjalan raya, atuq rumah sana sini? Hari ni saya tak masak banyak pun. Panaskan lauk-lauk kenduri semalam, lepas tu masak sayuq keladi! My Favourite. Sayuq kampung yang jimat oooo nak masak.. Haaa..Let's Check it out!
Jom! Usha resepi mak saya! Resepi Sayur Keladi..
Bahan-bahan:
Sayur keladi (amik dekat belakang rumah Pak Ngah. Kadang-kadang belakang rumah Tok!)
3 cili kering
Seulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sesudu lada hitam
Belacan
Kunyit sedikit
Ikan kembung (Rebus dulu dengan garam dan asam keping ye..)
Daun Kesom
Cara nak buat?
1. Haaa.. memula sianglah batang keladi tu dulu. Kot baru ambil dekat belakang rumah ke kan? Lepas tu, basuh bersih-bersih dan Rebus! Rebus sehingga empuk!
2. Sambil tu, tumbuk bawang putih + bawang merah + cili kering + lada hitam dan belacan. Lepas tu masukkan sedikit serbuk kunyit. Nak lagi sedap, masuk kunyit hidup!.
3. Lepas tu, ambil isi ikan yang direbus tadi, hancur-hancurkan.
4. Dah siap? Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dengan isi ikan hancur tu ke dalam periuk.
5. Masukkan air. Kacau. Lepas tu masukkan sayur keladi yang direbus dan ditapis tu ke dalam periuk.
6. Masukkan asam keping + garam + daun kesom (ke...selom ek?)
7. Masaklah sehingga masak.. Dan sedia untuk di makannn..nyum..nyum..
Kos? RM 0. Hahaha.. sebab ikan kembung ada dalam peti ais. Sayuq keladi dapat free tadi. So, semuanya free..ngeee..
Selamat menjamu selera..
0 comments:
Post a Comment