Topup Iman : Bersabarlah

Thursday, January 3, 2013

Assalamualaikum dears!

Lama tak berkongsi dalam slot Topup Iman kan? Sebelum tu, Sara nak ucapkan Selamat Tahun Baru Masihi buat semua rakan-rakan di alam maya. Semoga tahun ini memberi 1001 kebahagiaan, kejayaan dan segala "ke"  yang positif buat kita semua.

Untuk slot hari ni, Sara nak kongsikan ayat al-quran yang satu ni. Puas google lepas dengar Supervisor cakap dalam meeting room tadi. Ala-ala motivated word jugalah..


Tak dinafikan, dalam kita berusaha menyiapkan dan melaksanakan penyelidikan atau research ni, ada satu ketika dan sampai satu tahap kita akan berasa sangat-sangat down! Waktu tu kita rasa macam nak berhenti dari semua yang sedang kita lakukan. Ada ketikanya, kita macam hilang punca. Padahal, bukannya kita tak lakukan apa-apa. Tapi ada satu low point yang kita rasa macam tak sanggup untuk teruskan.

Itulah hakikatnya. We are looking.. we are searching.. we are reading.. we are studying.. we are analyzing... but suddenly we come out with some unexpected events! Dan ketika itu, hati, jiwa, nurani dan dalaman diri perlukan motivasi. Perlukan "ubat" untuk boost up the spirit. Perlukan kata-kata semangat. Perlukan pemangkin untuk teruskan perjuangan. Melangkah dengan lebih laju.

Dan pada Sara, ini adalah ayat yang terbaik. Bukankah Al-Quran itu sebaik-baik penawar? Terkandung segala jawapan buat hati yang gundah gulana.

Pesan Supervisor saya:
"ishbiru (bersabarlah), wa sobiru (dan kuatkanlah kesabaran), wa robitu (dan bersiapsiagalah), wa jahidu (bersungguh2lah), wa sabiqu (berlumba2lah) dan wa sari'u (bersegeralah) dalam kehidupan research"

Aja-aja fighting!