Maafkan aku : Bukan sekadar cerita...

Sunday, July 29, 2012

Assalamualaikummmm...

Selamat malam u ollssss... Ha! tengok tak cerekarama tadi? 1st, nak ucap tahniah kepada Primeworks sebab berjaya hasilkan sebuah cerita yang sangat-sangat berilmu dan berinformasi. Yang paling penting, banyak pengajaran yang berjaya diperoleh lewat cerita itu.. Maafkan Aku..

Lakonan Syazwan Zulkifli tu sangatlah berkesan. Sebuah kisah tentang seorang pemuda yang difitnah dan akhirnya dibuang oleh keluarga sendiri. Berbirat badan kena pukul ayahanda tersayang atas kesalahan yang bukan dia lakukan. Tekanan dan dendam yang pada mulanya membuatkan dia terjebak seketika sebagai seorang pencopet. Tapi, Allah Maha Besar. Perancangan DIA adalah yang terbaik. Dia bertemu dengan seseorang yang menarik kesedarannya untuk kembali ke jalan ALLAH.

Dia bertaubat. Dia memohon keampunan Ilahi. Dia pulangkan kembali barang yang dicuri. Dia dekatkan diri pada ALLAH. Dia sebarkan ilmu ALLAH kepada setiap yang mendengar. Dan akhirnya, dia bertemu dengan hikmah yang dijanjikan ALLAH. Itu antara sinopsis yang boleh saya tuliskan. Kalau kita tengok cerita ni dari mula sampai ke penghujung, memang banyak pengajaran yang boleh kita ambil. 

Antaranya:
1. Tak semua manusia itu sempurna tanpa sebarang kesalahan. Sebab setiap dari kita takkan terlepas dari membuat dosa. Tapi, manusia yang baik adalah manusia yang kembali bertaubat dan memohon keampunan ALLAH di atas dosa-dosa yang pernah dia lakukan. 
2. Kemaafan itu adalah dendam yang terindah. Kadang-kadang, sukar untuk kita memberikan kemaafan. Tetapi, bila kemaafan itu dilafazkan kesannya sangat indah.
3. Yang paling penting, siapa kata cerita melayu tanpa adegan pegang berpegangan dan peluk berpelukan tak best? Saya puji cerita ni. Sebab penghayatan watak itu membuatkan mesej yang hendak disampaikan itu, sampai pada kita yang menonton. Terkesan dalam hati... 

Semoga akan ada lebih banyak cerita sebegini yang dihasilkan oleh karyawan-karyawan negara. Berilmu dan punyai mesej yang jelas untuk disampaikan kepada penonton. Bukan sekadar hiburan kosong..=D.. Big congratulate to Jalena Rejab dan penerbit dari Primeworks...

 0 comments: