Human Sensor

Wednesday, August 17, 2011


Human sensor.. Weee....

Ari tu, adik air ada story pasal sensor which is her mom.. Tak caya, g selongkar blog dia.. Heee.. Ari ni saya nak citer pasal human sensor. Malas nak godek-godek wikipedia mahupun note sensor and actuator yang belajar sem lepas, this is my definition. Eheh..

Sensor adalah satu alat peranti elektronik yang sensitif dan boleh mengesan sesuatu. It can be describe as light sensor, ultrasonic sensor, flow sensor and etc. Dalam dunia ni banyak alat elektrik yang mengaplikasikan sensor untuk memudahkan kerja.


Setelah hampir satu semester mempelajari tentang sensor, saya rasa saya boleh jadi human sensor... Hahaha.. Bukan setakat sound sensor but also light sensor. Dan sejak dua menjak ni, sensor saya begitu teruji.. Hahaha...

Kenapa?
Bayangkan, tengah tido tetiba suasana yang gelap menjadi cerah? Toink. Terus terjaga. Mana pula datang cahaya ni??? Golek kiri-golek kanan..Tak boleh juga nak terlelap. Kalau konsep sensor, berada dalam state 1 iaitu On. Hahaha.. Dush! I can't sleep this way. Bangun. Tolak comforter. G cari arah source. Switch off back. Done. Sensor back to state 0 which is off.. Dan saya pun tido dengan enaknya..

Untuk sound sensor, tak de masalah. Off je terus. Selalunya tido, handphone tak pernah silent mode. Tapi kalau rasa banyak sangat message coming in, terus silent mode kan handphone. Sebab.....tak bolehlah.. Automatik masuk state 1 ataupun On ataupun terjaga bila terdengar bunyi.. Sebab tu lah boleh je nak terjaga pukul brape selagi set jam loceng...


Tapi...syaitan tu selalu je dok bisik yang bukan-bukan. Sampaikan kalau jam loceng berbunyi, tangan laju je buat kerja.. terminate the sounds. Back to sleep. Sebagai manusia yang kadang-kadang lemah dengan godaan syaitan tu, lantas membiarkan syaitan berlonjak gembira.. Sebab apa? terbabas subuh angkara terminat alarm clock! Hahaha... Astaqfirullah..

Aih, itulah kehidupanku sebagai human sensor. Very the sensitive one. Ingat nak kurangkan kesensitiviti itu..tapi cam dah sebati pula dengan kehidupan.. Agaknya, bagaimanalah kehidupan saya tanpa sifat-sifat human sensor ini?? hahahaha...

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa..
Adios~



3 comments:

shafiqabdshukor said...

bnyknye sensor..
selamat x de IR, distance sensor ke...
huhuhu

aimie amalina said...

hahahahah
pewiiittt
sejak bile pulak allergik dengan lite nih
hehehe
xpe..sng nak bangkit..hihihi

Cik Sara said...

@aimie amalina

Hahaha..memang selama ni pun tak suka lite lah..sebab tu bilik sentiasa gelap..