Whoa!! Teddy!! Teddy Bear!!

Monday, August 15, 2011


Daebak! Jjang!.. Hahaha.. terbaiklah.. Kenapalah dah sampai Korea dulu tapi tak sampai sini??? Aih, terkilannya rasa hati.. Bilalah boleh sampai sini ?.. Bayangkan korang masuk sebuah muzium yang dipenuhi dengan ribuan teddy bear yang comel-comel tu. Tak ke rasa sangat teruja? Muzium tempat untuk belajar tentang sejarah. Tapi, kalau sejarah itu diolah dan diadaptasikan melalui teddy bear yang comel macam ni, tak ke orang lagi teruja nak tahu tentang sejarah tu? Ahaks..


Ini semua penangan cerita Princess Hours dengan Prince Hours. Berkali-kali tengok sebab di akhir cerita akan ditunjukkan gelagat teddy bear ini..Soooo cute ok.. Nak tahu tempat ni dekat mana? Dekat sini..


Jeju Teddy Bear Museum. Dibuka pada 24 April 2001. Muzium ini diasaskan oleh Presiden Amerika yang ke-26 iaitu Theodore "Teddy" Roosevelt. Menurut rangkaian sejarah, Presiden Roosevelt dikatakan gemar mengikuti Bear-Hunting Trip tetapi tidak menembak seekor pun beruang di penghujung trip itu. Bermula dari situlah, kebangkitan pelbagai teddy bear di seluruh dunia.. Hahaha..nak tahu cerita sebenar, sila klik sini...


Walaupun muzium ini diasaskan oleh Presiden Amerika, tetapi kebanyakkan teddy bear ini disusun dan dipamerkan mengikut keunikan budaya masyarakat Korea. Bermula dari pertabalan Hwang-ta jae mama, Perkahwinan di antara Crown Prince dan Crown Princess in other word, Royal Marriage and etc. 


Dengan pendekatan sebegini, kanak-kanak akan lebih tertarik dan berminat untuk mengetahui sejarah dan kebudayaan masyarakat setempat. Saya yang dah dewasa ni pun jadi tertarik untuk mengetahuinya. Contohnya :"Eh, teddy bear ni buat apa? Dia pakai baju apa ni? Eh, istiadat apa pula ni..Weee..comelnya teddy bear ni pakai hanbok..and etc" Betol tak? Betol tak cakap saya? haaaa...

Cantikkan hanbok ni? Menutup Aurat.. Kalau macth pula dengan tudung, jadilah versi macam dibawah ini.. Ini versi saya dan kawan-kawan..Heee...


Kisah di sebalik Hanbok ni? Awal tahun ri tu dah story banyak2x..Jom usha sini.. Seronok beb melancong ke Korea..


Ok.. dalam proses nak kumpul duit ni.. Banyak tempat dalam angan-angan ni.. Nak g Pulau Manukan, Universal Studio Singapore, Jeju Island + Seoul Korea, Jepun and ultimate..of courselah nak g Mekah. Teringin sangat-sangat nak tengok Kaabah + Masjid Nabawi dengan mata sendiri.. Jom2x..kumpul duit..hehehe..



25 comments:

aimie amalina said...

huk3...meroyan tgk nih!
napa kite x pi pon sini =(
wuwuwuw
aiyaaak..manukan?ehem2..cam terpanggil2..hahaha
aiyakk..
tedy bear coklat kamu tu pi mano dah?=p

Freaky said...

wahaha tedy yang ramai dan menarik

Cik Sara said...

@aimie amalina

Wuhuuu..meroyan juga..hahaha..
Teddy bear besaq tu dok dalam stor lagi.. Tak ambil pun ari tu..hehehe

SoLy SoLicious said...

pernah nengok dalam princess hour..depa kononnye buat lawatan sini..mak oi..bestnye~

Tasha said...

wah2..dah penah pi korea ke??? bestnyer~~~

logorithm said...

Teddy bear Mr. Bean ada kat muzium nih tak?


Terbaru dari Logokoko:

[U] Budi yang baik dihukum jua

[U] Dengki

[U] Jualan murah yang lebih mahal!

Cik Sara said...

@logorithm

Hehehe.. tak sure plak..kena g tengok sendiri nih..=D

Umie Artoqiemie said...

mak datuk banyaknya tempat nak pergi.. Umie pun gila melancong.. tapi belom bekerja.. hahaha..

Hanis MY said...

weee comel! i likeee teddy!

Iffah Afeefah said...

ske cter korea

prncess hour slalu tunjuk haha

sergeant keroro said...

wah wah, jom kumpul duit sama-sama :D

Nizam Ijam said...

nanti malam hidup teddy tu..hehe

Cik Sara said...

@Umie Artoqiemie

Hahaha..memang giiillllaaa melancong.. Tapi itulah, belum kerja tetap lagi..hehehe..berangan dulu..~

Cik Sara said...

@Tasha
Alhamdulillah..Pernah menjejak ke sana walaupun hanya seminggu..~

Cik Sara said...

@SoLy SoLicious

Heee..betul2x.. Part yang crown princess teman granny dia untuk function rasmi then Shin kun datang ..

Cik Sara said...

@Hanis MY

Hahaha..Akak, jepun dengan korea tak jauh, tak pergi ke?

Cik Sara said...

@Iffah Afeefah

Suka juga..sekarang layan dekat maaduu.com..ngee

Cik Sara said...

@sergeant keroro

Jom2x..Keroro nak g mana?

Cik Sara said...

@Nizam Ijam

Opocot! ahaha..berlari tak cukup tanahlah jawabnya nanti~

fiq. said...

pergh, teady beaq pon ade musium? canggeh la,,mcm best,,

oh ye, pulau manukan kat sabah kan?

sizuka[Izzati] said...

hoooo bestnyaaaa~

Cik Sara said...

@fiq.

Hahah..nampak cam best..
Pulau Manukan kat Sabah..

Cik Sara said...

@sizuka[Izzati]
('o,')

[sutera kasih] said...

wahhhh teddy bear pun ada museum??bestnyaaa..nk pegi jgkkkk!!

immdhafizz said...

Saya suka Teddy Bear!!
Kuala Lumpur, Malaysia
Anda Mengalami Masalah Berikut? *kekurangan idea untuk membeli hadiah tersayang? *kesukaran mencari Big Teddy Bear yang besar tapi murah? *susah membawa Big Teddy Bear ini pulang dari kedai ke rumah? sila klik utk penyelesaianya => http://www.bigteddybear2u.com/aff/?id=716645